2011. február 26., szombat

Viva, lesz vígasz?


Ma este, az Újpest-Kaposvár focimeccs után lusta voltam felkelni a kanapéról és gondoltam megnézem mit hallgatnak a Viva Tv szerint a mai magyar fiatalok. Elvégre, mint gyerekek közt dolgozó könyvtáros szeretek mindent tudni, ami őket érdekli. Hogy egy reklámszöveget citáljak: „a tájékozottság magabiztossá tesz”. A Viva Chart show (már a neve is bíztató, jelzi mennyire magyar…) által adott klipek ihlették eme jegyzetet, mert elgondolkodtatott. A gondolkodás kétségtelenül veszélyes, de néha sajnos általam még űzött sport. Kiküszöbölésén dolgozom.

A slágerlista elfogulatlan jellegét jelzi, hogy decemberben, - minő csoda, nyilván a darab lenyűgöző zenei nyelve, mondanivalója és a frenetikus szöveg miatt – csak úgy in medias res - például a lista élén rajtolt a Viva Teleton (telefonos jótékonysági adománygyűjtő műsor) himnusza, melyet Falusi Mariann és Varga Viktor fémjelzett.[1]De rendszerint azok is élen szoktak nyitni, vagy legalábbis gyorsan előretörnek, akik a Vivával valamiféle kapcsolatban állnak, vagy akiről agytröszt úgy akarja, hogy sztárrá legyen. Másik példaként, mikor kialakították a STÁB nevű (de)formációt, akinek aztán műsort is csinált a zenetévé, akkor azok vezették a listát hetekig.

Ilyen sztár Fluor. Eleve a fluort jobban szeretem a periódusos rendszerben vagy esetleg fogkrémben látni, mint egy zenei klipben. Pályája elején a Viva egyik műsorában futott be (Az Animal Cannibals-féle tehetségkutatóban), de ezer rózsaszín szállal kapcsolható a csatornához. Egyébként is „fantasztikus” zenei talentum, aki olyan Arany János-i nyelvi remekműveket alkotott, mint a Gecigránát című akármi.

Olvashatunk a listán egy Rami nevű szőke ciklonról, akinek nincs rossz hangja, és felkapta a Viva. A gigámat rá, hogy hamarosan egy stílusváltása lesz, kap valami dögösebb ruhát, amiből kilóg mindene és még egy kicsi, majd a romantikus szám helyett írnak neki egy „Tépj szét!” jellegűt, beleteszik egy műsorukba és hatalmas sztárrá avanzsál, persze csak magyar szinten, hisz nemzetközileg az összes sztárocskánk igencsak nulla.

Akad persze még ennél is nyilvánvalóbb kapcsolat a listán feltűnő együttesek és a listát összeállítók között: Retro School Band, amelynek feje az egykori műsorvezetőjük Zola. És még ők a jók közé tartoznak, mert az ember csak ámul és bámul, hogy a negyven dalból nincs kettő, amit meghallgatna szívesen. Természetesen tudom, hogy nem nekem tartják fenn a Viva Tv-t, ehhez én már vén vagyok, de ha belegondolok, hogy régen egészen jó saját készítésű műsoraik voltak olyan tehetségekkel, mint Rákay Philip, Balázs, Lilu, hogy csak a befutottakat mondjam.
De térjünk vissza a listához, hiszen akadnak itt olyan arcok, akikről érdemes még értekezni.

Itt van Tran Duc Ahn alias: Düki… nekem meg mindjárt  lesz egy „dükitörésem”… Ő is egy azon magyar csodabogarak közül[2], aki mindenhez ért: eredetileg a Bad Boyz táncformáció tagja volt, de hát nyilvánvalóan ez arra is predesztinálja, hogy énekes is lehessen, elvégre egy reneszánsz lángelme. Maga így vallott miként sajátította el az éneklés minden csínját-bínját:

„Úgy kezdtem, hogy egy gabonapelyhes dobozhoz kapott hip-hop zenei programmal alkottam először zenéket. Ez még nagyon kezdetleges volt, de sokat fejlesztettem magam, és ma már olyan szintre jutottam, hogy publikálható az, amit csinálok!”[3]

Jellemző a magyar celeb beltenyészetre, hogy hogyan, hogysem, SP – róla most hadd ne írjak egy szót se - háttértáncosa is volt, de minő véletlen ismeri a Való Világ nevű borzalom egyik bentlakóját is:

Béci nagyon jó barátom. Egy utcában lakunk, és ha kijön a villából, akkor én fogom neki csinálni a zenéket, és mindenben segíteni fogom, hogy ő is elindíthassa a zenei pályafutását. Őt nagyon jó embernek tartom, szerintem egyáltalán nem nagyképű, maximum a taktikája miatt mutatja egy kicsit erősebbnek magát!”[4]

Taktikája???? Jézusom, taktikája Napóleonnak volt Austerlitznél, de, hogy már az is taktika legyen, ha valaki nagyközönség előtt kretén… Így múlik el a világ dicsősége!
Ha már Napóleon, van egy Nagy Sándorunk is… Igaz ez nem a makedón Alexandrosz, hanem a magyar és nem király-hadvezér, hanem színész-énekes. Semmi extra egy közepes musicalbe passzolható szám és ennyi.

De szemezgessünk tovább!
Itt van az Idiotside nevű formáció.
Már a nevük is bíztató,
alkotja tíz tahó.

Pardon, elnézésüket kérem: természetesen nem tízen vannak. Frontemberük Barna Balázs. Fel tud sorolni a kedvencei között három ruhamárkát, de egy könyvet sem… Példaképe Pete Doherty (a rockzenész és drogdíler), kedvenc étele a McChichken.[5] És kedvenc újságja –elvégre valamiből informálódni kell a nagyvilág dolgairól- az FHM. Klassz kis bálvány.

Akadnak a sorban szép számmal más tévék által életre hívott celebek is: Majka (ex Való Világ) a már említett Düki, és egy egész sor tehetségkutatóban kikutatott: Pápai Joci, Király Viktor, Fekete Dávid…
Tulajdonképpen ha megnézzük, hány olyan együttes/énekes van a magyarok között, aki 10 éve is már ismert volt, kiderül, hogy az egy Sugarloaf-ról lehet ezt elmondani, de hát az a Sugarloaf igencsak távol van a mai Sugarloaf-tól zeneileg és tagságilag egyaránt (1 fő maradt a mai négyből). Így van az, hogy az 1981-es születésű Duplael Junior igazi őskori maradvány a tizenéves csitrik között, ami megsüvegelendő vagy elítélendő - ízlés szerint -.

Befejezésül egy igencsak központilag támogatott számmal zárnám: Keri feat. Johnny K. Palmer: Crazy Baby. Igen, mint a szám címéből és jegyzőiből is kitalálható, egy magyar műről van szó. Finoman szólva tükrözi a globális világkáoszt: Keri fehérbőrű magyar lány (honlapjáról és máshonnan sem tudtam kideríteni, miként hívják eredetileg[6]), Johnny K Palmer egy feketebőrű magyar nyelven éneklő úriember és a klip egy sárgabőrű tündér ázsiai kislánnyal indul. Bizonyára nem kis kapcsolati tőke és marx-féle tőke kellett, hogy ilyen hirtelen vezesse a listát pár hét után, mert én biza eddig életemben nem hallottam se rádióban, se buszon utazók mp3 lejátszójában a dalt, de még diákoktól sem…

Hangsúlyozottan nem értek a zenéhez, annyit tudok eldönteni: minek van dallama számomra, melyik szöveg értelmes vagy ötletes és melyik klipben van valami elképzelés. Sajna azonban egy olyan zenecsatornán, ahol olyan nívós műsorok mehetnek, mint a „Playboy villa lányai” (=néhány szőke szilikontöltelék ugrál egy vén fa... azaz fickó körül és sikítoznak, ha meglátnak egy borzalmas csivavát) vagy a „Szülinap luxuskivitelben” (ahol elkényeztetett amcsi csemeték sírnak, ha Shakira helyett csak Britney Spears jön el a születésnapi bulijukra), nem is várhatunk többet. És drága csemetéink ezen szocializálódnak…

Consummatum est. Bevégeztetett.





[2] Futottak még: Dundika, mint énekes; Voksán Virág és Niki Belucci mint DJ, Puskás Peti, mint színész. Mind-mind polihisztor géniusz.
[4] Uo.
[5] http://www.idiotside.hu/ - Barnee biográfiája

Nincsenek megjegyzések: